151778
Książka
W koszyku
Książka popularyzująca wiedzę o prawidłowym żywieniu, kierowana do kilkuletnich (z asystą rodzica lub opiekuna) i starszych dzieci. W przystępnym języku omawia zalety zdrowego, zbilansowanego posiłku, z zachowaniem tzw. „piramidy” . Kolejne rozdziały zwierają opisy poszczególnych grup produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego wraz z podkreśleniem ich szczególnych właściwości. Autorki zwracają uwagę czytelników na konieczność zapoznania się z etykietami gotowych artykułów i podpowiadają ich zdrowsze, domowe odpowiedniki. Z książki, zwłaszcza od jej strony ciekawostkowej wiele skorzysta także i dorosły czytelnik, chociażby poznając inne nazwy znanych sobie owoców np. szarona (persymona, kaki), awokado (smaczliwka). Treści towarzyszą kolorowe ilustracje (bez zdjęć). Publikacja zawiera kilkanaście przepisów kulinarnych na zdrowe przekąski. W treść wkradł się błąd – w klasyfikacji jaj pomylono chów ściółkowy i na wolnym wybiegu. Brak indeksu, zawartość porządkuje jedynie spis treści. Książka w twardej oprawie, szyta.
Status dostępności:
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej